Besplatna procjena novčanica

Najčešće pitanje koje si laik postavlja kada se sretne s nekom novčanicom je – koliko to vrijedi? Odgovor na to pitanje nije uvijek jednostavan.

Natpisi koje možemo vidjeti u medijima nerijetko sugeriraju čitateljima kako je sva numizmatika u pravilu rijetka i skupa. Raritet je termin koji se često koristi i tako se privlači pažnja publike. Skriveno blago koje će riještiti sve životne probleme je na dohvat ruke i samo čeka na Vas, …no realnost je bitno drukčija.

Kao i kod svih drugih stvari, postoje rijetke i skupe novčanice, kao i one jeftine (koje nazivamo „salata“). Tako npr. novčanica Kraljevine SHS od 1000 dinara iz 1919. je u vrijeme izdavanja predstavljala ogromno bogatstvo i većina običnih građana je nikada nije vidjela. Danas je ta novčanica višestruko vrijednija i vrijedi puno novaca. Jugoslavenske novčanice iz 1960ih, 70ih, 80ih i 90ih su drastično gubile na vrijednosti i još u ono vrijeme nisu vrijedile gotovo ništa. Takva „salata“ ni dan danas nema gotovo nikakvu vrijednost. Ima još brdo primjera, ali ovaj je najlakše za objasniti.

Za procjenu vrijednosti novčanica bitni su sljedeći faktori: očuvanost, rijetkost i potražnja na tržištu. Bez ta tri elementa ne može se upuštati u postupak procjene.

Svima kojima treba procjena novčanica, neka se jave putem Kontakta. Besplatno procjenjujemo pojedinačne novčanice. Za procjenu cijele zbirke treba puno vremena, tako da takve poslove ne možemo obavljati besplatno.