Kako da prodam svoju kolekciju novčanica?

otkup novčanicaSvoju kolekciju papirnog novca ste možda stvarali godinama ili ste je upravo naslijedili od nekoga. Ukoliko ste zainteresirani za skupljanje, možete nastaviti sa širenjem kolekcije, ali ako niste, glavno pitanje je – što sto time napraviti? Kako te novčanice najbolje unovčiti?

Što ne raditi?

Prije svega treba izbjeći glavne pogrešne korake: odlazak u antikvarijat ili zalagaonicu. Antikvarijati većinom trguju raznim antikvitetima (namještaj, slike, porculan i sl.) i u manjoj su mjeri stručni za numizmatiku. Zalagaonice se bave širokim asortimanom polovne robe i nemaju nikakvo stručno znanje o numizmatici koje bi Vam garantiralo najbolju otkupnu cijenu.

Koliko vrijede moje novčanice?

Najvažnije je utvrditi koliko novčanice trenutno vrijede na tržištu. Vrijednost novčanica ovisi o više faktora: koliko je novčanica rijetka, kako je očuvana i kolika je potražnja za njom na tržištu. Iskusni numizmatičar zna točno odmjeriti ove faktore i na taj način napraviti adekvatnu procjenu vrijednosti.

Treba uvijek imati na umu da cijena pri kupovini i prodaji nije ista. Kada se kolekcija novčanica nudi na prodaju, cijena je u pravilu niža u odnosu na prodajnu, budući da onaj tko kupuje treba ostvariti zaradu. Sve ovisi o tome koliko novčanica vrijedi i kolika je potražnja za njom. Što je novčanica skuplja i vrijednija, to je postotak marže manji i obrnuto – marža na jeftine i slabo tražene primjerke je velika, budući da malo vrijede i treba puno vremena čekati da se dalje prodaju.

Gdje da prodam svoje novčanice?

Mi već dugo trgujemo numizmatikom i imamo dovoljno iskustva i znanja da Vam možemo nuditi vrlo povoljne cijene pri otkupu novčanica. Ne trebate gubiti vrijeme po antikvarijatima i sa „ekspertima“ iz zalagaonica.

Mi uvijek plaćamo više od antikvarijata i zalagaonica!

Kod nas je isplata odmah u gotovini, bez čekanja i komplikacija. Za sve upite obratite se na Kontakt.